2022_Logo_AmiCanti
2022_Logo_AmiCanti

Leer ons kennen!

Bij Ami Canti geloven we in de eerste plaats in het samenbrengen van mensen die graag zingen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat iedereen die echt gemotiveerd is, ook daadwerkelijk kàn zingen. Elke stem kan groeien en elk individueel stemgeluid kan bijdragen tot een groter geheel.

 

We weten ook dat zingen gelukkig maakt, troost brengt, voor fierheid en zelfrespect zorgt. Een vorm van ontspanning en loslaten, een bron van emotie en kracht. Voor elk van onze koorleden telkens een intense beleving.

 

Meer dan 30 jaar geleden was het prille koorleven anders: een parochie, een kerk, religieuze liederen. Intussen evolueerde de groep naar profane zangstukken, klassiek werk kreeg het gezelschap van hedendaagse muziek, popsongs werden populair. Christelle Platteau kwam terug naar Nokere uit het Leuvense Lemmensinstituut met een karrevracht aan talent als muziekpedagoge en dirigente. Ze tilde onze groep naar een hoger niveau. Ambitie om altijd beter te doen, typeert de dirigente èn alle zangers.

 

En wie zijn onze alten, mezzosopranen, bassen, baritons, tenoren en sopranen? In de eerste plaats mensen met goesting om te zingen. Iedereen is welkom, niemand wordt eruit gegooid bij een valse noot of een kromme aanhef. Mannen en vrouwen met enthousiasme die willen bijleren en groeien. Die in het woord ‘amateur’ vooral ‘houden van’ lezen.

 

Daarnaast zijn we boven alles goede vrienden. Eensgezind, met respect en waardering voor iedereen. Elke stem past in de groep, of ze nu gevormd is of niet. De sfeer is ongedwongen en toch slaagt de dirigente erin alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Of beter gezegd, alle stembanden. Opperste concentratie en discipline gaan er hand in hand met zelfrelativering en een amicale sfeer.

 

Wat we zingen, moet ons in de eerste plaats blij maken. We grasduinen in goedklinkende en uitdagende melodieën, toegankelijk en toch hoogstaand. Eclectische muziekstijlen en dus voor alle leeftijden. Een meerstemmige popsong en een religieus concertstuk kunnen elkaar verdragen, een hedendaags koorwerk danst in galop naast een klassieke compositie. Niet in één hokje te vatten, wel altijd kwaliteit.

 

Wat ons typeert, is gedrevenheid. Elke keer beter doen, studeren en nieuwsgierig blijven. Zorgzaam en met respect elk koorlid meenemen en opnemen in het groter geheel, tot we als groep iets bereiken dat we als individu niet kunnen. En humor! Want lachen leidt tot loslaten en loslaten is beter ademen. En beter ademen is beter zingen. (hé, Christelle?)

 

Ami Canti is trots dat het al die puzzelstukjes, al die verschillende stemmen, die uiteenlopende karakters, samen kan brengen in een uitmuntend klinkend geheel.

Daarom weten we dat we als koor het verschil zullen blijven maken!

Ami Canti bestaat uit 45 koorleden, van alle leeftijden. We repeteren op woensdagavond in de Mastbloem in Kruishoutem. Elk jaar streven we ernaar enkele concerten in binnen- en soms ook buitenland te mogen zingen. Ami Canti is aangesloten bij ‘Koor en Stem’, een ondersteunende organisatie die onder meer vorming, advies en verzekeringen aanbiedt aan lokale koren. Kom je graag meezingen? Niet twijfelen, want we vinden het fijn om te groeien! Op onze contactpagina vind je waar en hoe je ons kan bereiken.